Οι Κασσάνδρες και οι διαψεύσεις…

Γραφει ο Παντελής Καψης… Δεν γνωρίζουμε πόσοι Ελληνες επέλεξαν τα νούμερα που έδωσε ο κ. Τσακαλώτος για να παίξουν τζόκερ. Το σίγουρο είναι ότι απογοητεύτηκαν. Ούτε έτσι, βλέπετε, μπόρεσε ο υπουργός των Οικονομικών να τους βοηθήσει να βελτιώσουν τα οικονομικά τους: είχαμε τζακ ποτ! Γκίνια κι αυτή. Τον στόχο τους πάντως τον πέτυχαν. Ο κ. Τσακαλώτος κυριάρχησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποδεικνύοντας ότι ακόμα και ένας αριστερός Aγγλος ακαδημαϊκός ξέρει να προσαρμόζεται άριστα στις απαιτήσεις των μίντια. Αυτός που υπήρξε πραγματικά ευρηματικός ωστόσο στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ήταν ο πρωθυπουργός. Στήριξε όλη την επιχειρηματολογία του στις κυβερνητικές… αποτυχίες. Διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες, ισχυρίστηκε, δίνοντας πέντε παραδείγματα.

Διάψευση πρώτη: το «όχι» στο δημοψήφισμα δεν μας οδήγησε σε έξοδο από το ευρώ. Σωστά. Μόνο όμως επειδή το «όχι» έγινε «ναι». Ο τελευταίος Ελληνας που δεν το έχει καταλάβει είναι προφανώς ο πρωθυπουργός.

Διάψευση δεύτερη: τα «κάπιταλ κοντρόλ» δεν οδήγησαν σε κούρεμα των καταθέσεων. Επίσης σωστό. Επειδή το «όχι» έγινε «ναι» και κυρίως αφού προηγουμένως χάθηκαν οριστικά τα 25 δισεκατομμύρια της προηγούμενης ανακεφαλαιοποίησης. Ο,τι γλιτώσαμε από καταθέσεις, το προσθέσαμε στο χρέος.

Διάψευση τρίτη: οι δείκτες εμπιστοσύνης στην οικονομία ανέκαμψαν πλήρως μετά τη συμφωνία. Δεν είναι σαφές πόσο ισχυρό είναι ένα τέτοιο επιχείρημα και μάλιστα για μια «αριστερή» κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, μετά το ναδίρ του καλοκαιριού οι δείκτες του ΙΟΒΕ πράγματι ανέκαμψαν, παραμένουν όμως 20 περίπου μονάδες κάτω από το 2014. Δεν το λες επιτυχία.

Διάψευση τέταρτη: δεν απελευθερώσαμε τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας. Σωστό εν μέρει, καθώς πλήρη προστασία έχει μόνο το 25% των δανειοληπτών και μερική το 35%. Διέψευσαν όμως ποιους; Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν αυτός που έλεγε «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη»; Πρόκειται με άλλα λόγια για αυτοδιάψευση και μάλιστα προς το χειρότερο.

Διάψευση πέμπτη: δεν θα έχουμε διψήφια ύφεση το 2015 αλλά μηδενική. Επίσης σωστό. Ολες οι προβλέψεις πριν την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο δεν ήταν για ύφεση αλλά για ανάπτυξη κοντά στο 3%. Ο μηδενισμός της ανάπτυξης δύσκολα λογίζεται ως επιτυχία, πόσω μάλλον όταν οι επίσημες προβλέψεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι ύφεση 0,7% και για το 2016!

Εκεί πάντως που ο κ. Τσίπρας έδειξε ασύγγνωστη ελαφρότητα, αν όχι άγνοια των οικονομικών, ήταν στο Ασφαλιστικό. Ούτε στα μικρά παιδιά μη λέτε ότι εμείς το κάναμε μη βιώσιμο μέσα σε λίγους μήνες, ισχυρίστηκε. Εκτίμηση επίσης σωστή. Για να καταλάβουμε τι κόστισε η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο, μόνο η διατήρηση της ανεργίας στο 25,4% έναντι πρόβλεψης για 22,5% επί συγκυβέρνησης ΝΔ/ΠΑΣΟΚ, συνεπάγεται 1,2 δισεκατομμύρια λιγότερα έσοδα για τα Ταμεία. Δεν θα υπήρχε ανάγκη δηλαδή για πρόσθετα μέτρα μετά την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων. Τόσο απλά!

Παντελής Καψης – ethnos.gr