Και τωρα τι κανουμε ;;;

Δυστυχώς για την χώρα μας, βρεθηκαμε στη μεση του ανταγωνισμου των μεγαλων δυναμεων για τον ελεγχο των ενεργειακων αποθεματων και την διανομη τους, κυριως προς την ΕΕ.

Οι Ρωσοι με τους Τουρκους ( εστω και μεσοβεζικα οι τελευταιοι ) προσπαθουν να παρεμποδισουν την εξορρυξη και διαθεση του φυσικου αεριου στην Ευρωπη απο τα κοιτασματα της Κυπρου και του Αιγαιου.

Και κατ’ αυτον τον τροπο ,οι Ρωσοι θα αποφυγουν μια συντριπτικη μειωση των εσοδων, τους κρατωντας την Ευρωπη σε ενεργειακη  εξαρτηση , ενώ οι Τουρκοι απο την αλλη,  ζητουν ανταλαγματα σε βαρος της χωρας μας για να συγκατατεθουν στην διελευση του αγωγου.

Ο λογος που επεμβηκαν στο Αφριν αλλωστε το εξηγει. Εκοψαν την εξοδο των αγωγων προς την θαλασσα απο όπου ενδεχομενως θα διεσχιζαν τις περιοχες που ελεγχουν οι φιλοαμερικανικες κουρδικες οργανωσεις.

Αλλα και η αμερικανικη πολιτικη στην ευρυτερη περιοχη ειναι ασταθης και καιροσκοπικη. 

Ελπιζουν οτι εαν επιστρεψουν οι Τουρκοι στο “μαντρι” θα παψει να εχει σημασια ποιος κατεχει το Αφριν και την γειτονικη Αλ Μπαμπ, κατεχομενες ηδη απο τους Τουρκους και γειτνιαζουσες με τις υπο τον κουρδικο (φιλο -αμερικανικο ελεγχο) περιοχες  της παλαι ποτε Συριας.

Ελπιζει λοιπον και η γραφειοκρατια των Βρυξελων αλλα και μερος της γραφειοκρατιας του αμερικανικου ΥΠΕΞ στον εκμαυλισμο της Τουρκιας, στην επιστροφη της στις δομες του ΝΑΤΟ και στις ενταξιακες διαπραγματευσεις με ταυτοχρονη αποδεσμευσή της απο τον ασφυκτικο εναγκαλισμο της ρωσικης αρκουδας.

Οι Αμερικανοι μετα τους τυχοδιωκτισμους του Ομπαμα και της Κλιντον τωρα ειναι σε πορεια ανασυγκροτησης της εξωτερικης τους πολιτικης που δειχνει να σταθεροποιειται και συναμα να ειναι πιο αποφασιστικη.

Η κυβερνηση μας αλλα και οποιαδηποτε αλλη να ηταν στη θεση της υπο αυτες τις συνθηκες ,ειναι σε πολυ δυσκολη θεση.

Ενα απο τα βασικα μας επιχειρηματα ειναι οτι η Ελλαδα αποτελεί  τα συνορα της ΕΕ και κατα συνεπεια αυτη θα πρεπει να τα προστατεψει.

Ποσο ειναι αποδεκτο ομως σαν αντιληψη αυτο απο την γερμανοκρατουμενη γραφειοκρατια των Βρυξελων ;.

Τους ειναι παντελως αδιαφορο ! Ο πολεμος στην Συρια και στο Ιρακ δεν ειναι προσφατος και λογοι που τον επεβαλαν επισης.

Τα τελευταια επτα χρονια η γερμανικη πολιτικη στην Ελλαδα επεδιωξε και πετυχε τον οικονομικο και πολιτικο στραγγαλισμο της χωρας μας.

Η πολιτικη μας ζωη θυμιζει πλεον κοινοτικο συμβουλιο ξεχασμενου χωριου και οχι κοινοβουλιου ευρωπαικης χωρας.

Θα πρεπει να παρουμε απλες και συνθετες αποφασεις . Να πουμε “εως εδω”.

Σε όλο τον κόσμο πλεον, με ατμομηχανη την κυβερνηση των ΗΠΑ ,η επιστροφη στην επιχειρηματικοτητα και μεσω αυτης στην δημιουργια θεσεων εργασιας ειναι το βασικο οικονομικο αξιωμα για την αναπτυξη.

Επιβαλλεται ,θα ελεγα ειναι εθνικο καθηκον, να ενθαρυνουμε, να ενισχυουμε και  να προστατευουμε τις επιχειρησεις στην καθημερινη τους λειτουργια.

Μεταξυ των σε ολους μας γνωστων εμποδιων θα σας φερω ενα παραδειγμα:

Μια επιχειρηση επενδυσε 1 350 000 ευρώ.  Ναι καλα ακουσατε .Ενα εκατομυριο τριακοσιες πενηντα χιλιαδες ευρώ  για να ανασκευασει και να επιπλωσει  πληρως κτίριο 2365 τμ  κατασκευης του 1957 που ανήκε σε ενα απο τα γνωστα, θνησιγενη κληροδοτηματα .

Τους εφαγαν τα λεφτα εμειναν 10 εργαζομενοι ανεργοι και ο εποπτης τους ;;, Η Περιφεριακη διοικηση αδιαφορει με τα γνωστα “δεν ξερω”,  “περιμενε να δουμε” κλπ.

Αυτά πρεπει να αλλαξουν πλεον.

Θα πρεπει να πουμε “οχι” να πουμε “μεχρι εδω” στα τοκογλυφικα δανεια των μνημονιων, τα οποία  και ειναι παρανομα οπως προκυπτει απο τον ακόλουθο νομο της ΕΕ

 

‘32000R0475

(2) Ο ορισμός του “δημόσιου χρέους” που περιλαμβάνεται στο πρωτόκολλο σχετικά με τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 3605/93 χρειάζεται να συμπληρωθεί εκ νέου με παραπομπή στους κωδικούς ονοματολογίας του ΕΣΛ 95. Στην περίπτωση των παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων, όπως ορίζονται στο ΕΣΛ 95, δεν υπάρχει ονομαστική αξία όμοια με εκείνη των υπόλοιπων χρεωστικών μέσων. Εξαιτίας του γεγονότος αυτού, τα παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα δεν πρέπει να συμπεριληφθούν στις αναλήψεις υποχρεώσεων που αποτελούν το δημόσιο χρέος για τους σκοπούς του πρωτοκόλλου σχετικά με τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Για τις υποχρεώσεις που έχουν αποτελέσει αντικείμενο συμφωνιών καθορισμού της συναλλαγματικής ισοτιμίας, η ισοτιμία αυτή πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τη μετατροπή σε εθνικό νόμισμα.

Πως λοιπoν προσθεσαν οι κυβερνησεις των μνημονιων το swap του 2001 δηλαδή 21 δις (ναι εικοσι ενα δισεκατομμυρια ευρω) στο χρεος της χωρας αφου ο νομος το απαγορευει σαφως ;.

Και αυτή η πράξη, είχε ως  συνεπεια το να μας διαλυσουν οικονομικα και να μειωθει και η μαχητικη μας ικανοτητα εν οψει της Τουρκικης απειλης.

Λογω  και των ημερων, κυβερνηση και λαος ας πουμε: “Μεχρι εδω ,φτανει”!

Δ.Ε.Παστελακος

 

 

Πληρες κειμενο

 

32000R0475

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 475/2000 του Συμβουλίου, της 28ης Φεβρουαρίου 2000, περί τροποποιήσεως του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 3605/93 για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου σχετικά με τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος το οποίο προσαρτάται στη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας 

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 058 της 03/03/2000 σ. 0001 – 0002

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 475/2000 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

της 28ης Φεβρουαρίου 2000

περί τροποποιήσεως του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 3605/93 για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου σχετικά με τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος το οποίο προσαρτάται στη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 104 παράγραφος 14 τρίτο εδάφιο,

την πρόταση της Επιτροπής,

τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου(1),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1) Οι ορισμοί των όρων “δημόσιος τομέας”, “έλλειμμα” και “επένδυση” προσδιορίζονται στο πρωτόκολλο σχετικά με τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος που προσαρτάται στη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 3605/93(2), με παραπομπή στο ευρωπαϊκό σύστημα ολοκληρωμένων οικονομικών λογαριασμών. Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2223/96(3) αντικατέστησε το εν λόγω σύστημα με το ευρωπαϊκό σύστημα εθνικών και περιφερειακών λογαριασμών στην Κοινότητα (στο εξής “ΕΣΛ 95”).

(2) Ο ορισμός του “δημόσιου χρέους” που περιλαμβάνεται στο πρωτόκολλο σχετικά με τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 3605/93 χρειάζεται να συμπληρωθεί εκ νέου με παραπομπή στους κωδικούς ονοματολογίας του ΕΣΛ 95. Στην περίπτωση των παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων, όπως ορίζονται στο ΕΣΛ 95, δεν υπάρχει ονομαστική αξία όμοια με εκείνη των υπόλοιπων χρεωστικών μέσων. Εξαιτίας του γεγονότος αυτού, τα παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα δεν πρέπει να συμπεριληφθούν στις αναλήψεις υποχρεώσεων που αποτελούν το δημόσιο χρέος για τους σκοπούς του πρωτοκόλλου σχετικά με τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Για τις υποχρεώσεις που έχουν αποτελέσει αντικείμενο συμφωνιών καθορισμού της συναλλαγματικής ισοτιμίας, η ισοτιμία αυτή πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τη μετατροπή σε εθνικό νόμισμα.

(3) Το ΕΣΛ 95 παρέχει λεπτομερή ορισμό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος σε τρέχουσες τιμές αγοράς, κατάλληλο για τον υπολογισμό του λόγου δημοσιονομικού ελλείμματος προς ακαθάριστο εγχώριο προϊόν και του λόγου δημοσίου χρέους προς ακαθάριστο εγχώριο προϊόν που αναφέρονται στο άρθρο 104 της συνθήκης.

(4) Οι ενοποιημένες δαπάνες για τόκους του ευρύτερου δημόσιου τομέα αποτελούν σημαντικό δείκτη για την εποπτεία της δημοσιονομικής κατάστασης στα κράτη μέλη. Οι δαπάνες για τόκους συνδέονται στενά με το δημόσιο χρέος. Το δημόσιο χρέος που οφείλουν να κοινοποιούν τα κράτη μέλη στην Επιτροπή πρέπει να ενοποιείται στο επίπεδο του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Τα επίπεδα του δημοσίου χρέους και των δαπανών για τόκους πρέπει να αντιστοιχούν μεταξύ τους. Η μεθοδολογία του ΕΣΛ 95 (σημείο 1.58) αναγνωρίζει ότι, για ορισμένες αναλύσεις, τα ενοποιημένα μεγέθη παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από ό,τι τα ακαθάριστα συνολικά αριθμητικά στοιχεία. Πρέπει να καταστεί σαφής ο τρόπος με τον οποίο διαβιβάζονται από τα κράτη μέλη στην Επιτροπή τα στοιχεία σχετικά με τις δαπάνες για τόκους.

(5) Οι ορισμοί και κωδικοί ονοματολογίας του ΕΣΛ 95 είναι δυνατό να αναθεωρηθούν στο πλαίσιο της αναγκαίας εναρμόνισης των εθνικών στατιστικών ή για άλλους λόγους. Οι αναθεωρήσεις του ΕΣΛ 95 ή οι τροποποιήσεις της μεθοδολογίας του αποφασίζονται από την Επιτροπή ή το Συμβούλιο, σύμφωνα με τους κανόνες αρμοδιότητας και διαδικασίας που ορίζονται στη συνθήκη και στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2223/96.

(6) Το άρθρο 8 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2223/96 αναφέρει ότι το προηγούμενο ευρωπαϊκό σύστημα ολοκληρωμένων οικονομικών λογαριασμών εξακολουθεί να χρησιμοποιείται στο πλαίσιο των εκθέσεων που υποβάλλουν τα κράτη μέλη στην Επιτροπή, βάσει της διαδικασίας για τα υπερβολικά ελλείμματα, για μια μεταβατική περίοδο μέχρι την κοινοποίηση της 1ης Σεπτεμβρίου 1999.

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 3605/93 τροποποιείται ως εξής:

  1. Τα άρθρα 1 και 2 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

“Άρθρο 1

  1. Για τους σκοπούς του πρωτοκόλλου σχετικά με τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος και του παρόντος κανονισμού, οι όροι που περιλαμβάνονται στις ακόλουθες παραγράφους ορίζονται σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σύστημα εθνικών και περιφερειακών λογαριασμών της Κοινότητας (στο εξής ‘ΕΣΛ 95’) που θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2223/96(4). Οι κωδικοί μέσα σε παρενθέσεις αναφέρονται στο ΕΣΛ 95.
  2. Ο όρος ‘δημόσιο’ καλύπτει τον ευρύτερο ‘δημόσιο τομέα’ (S.13), που υποδιαιρείται στους υποτομείς ‘κεντρική διοίκηση’ (S.1311), ‘διοίκηση ομόσπονδων κρατιδίων’ (S.1312), ‘τοπική αυτοδιοίκηση’ (S.1313) και ‘οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης’ (S.1314), εξαιρουμένων των εμπορικών πράξεων όπως ορίζονται στο ΕΣΛ 95.

Η εξαίρεση των εμπορικών πράξεων σημαίνει ότι ο ‘δημόσιος τομέας’ (S.13) περιλαμβάνει μόνο τις θεσμικές μονάδες που έχουν ως κύριο καθήκον την παραγωγή μη εμπορεύσιμων υπηρεσιών.

  1. Το ‘δημοσιονομικό έλλειμμα (πλεόνασμα)’ είναι η καθαρή λήψη (καθαρή χορήγηση) δανείων (Β.9) του ‘δημόσιου τομέα’ (S.13), όπως ορίζεται στο ΕΣΛ 95. Οι τόκοι που περιλαμβάνονται στο δημοσιονομικό έλλειμμα είναι οι τόκοι (D.41 ) όπως ορίζονται στο ΕΣΛ 95.
  2. Οι ‘δημόσιες επενδύσεις’ είναι ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου (P.51 ) του ‘δημόσιου τομέα’ (S.13), όπως ορίζεται στο ΕΣΛ 95.
  3. Το ‘δημόσιο χρέος’ αποτελείται από την ονομαστική αξία όλων των ακαθάριστων τρεχουσών υποχρεώσεων του ‘δημόσιου τομέα’ (S.13) στο τέλος του έτους, με εξαίρεση τις υποχρεώσεις των οποίων τα αντίστοιχα χρηματοοικονομικά στοιχεία του ενεργητικού βρίσκονται στην κατοχή του ‘δημόσιου τομέα’ (S.13).

Το δημόσιο χρέος αποτελείται από τις υποχρεώσεις του ‘δημόσιου τομέα’ στις ακόλουθες κατηγορίες: νομισματική κυκλοφορία και καταθέσεις (AF.2), τίτλοι πλην μετοχών, με εξαίρεση τα παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα (AF.33) και δάνεια (AF.4), σύμφωνα με τους ορισμούς του ΕΣΛ 95.

Η ονομαστική αξία του ποσού μιας υποχρέωσης στο τέλος του έτους αναγράφεται επί του σχετικού τίτλου αξία.

Η ονομαστική αξία μιας τιμαριθμικά αναπροσαρμοζόμενης υποχρέωσης αντιστοιχεί στην αναγραφόμενη επί του σχετικού τίτλου αξία, τροποποιημένη κατά το ποσό του κεφαλαίου που έχει προκύψει από την τιμαριθμική αναπροσαρμογή στο τέλος του έτους.

Οι υποχρεώσεις που εκφράζονται σε ξένο νόμισμα, ή μετατρέπονται μέσω συμβατικών ρυθμίσεων από ένα ξένο νόμισμα σε ένα ή περισσότερα άλλα ξένα νομίσματα, μετατρέπονται σε αυτά τα άλλα ξένα νομίσματα με την ισοτιμία που έχει συμφωνηθεί στις συγκεκριμένες συμβάσεις. Μετατρέπονται δε στο εθνικό νόμισμα με βάση την αντιπροσωπευτική ισοτιμία της αγοράς συναλλάγματος την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε έτους.

Οι υποχρεώσεις που εκφράζονται σε εθνικό νόμισμα και μετατρέπονται μέσω συμβατικών ρυθμίσεων σε ξένο νόμισμα, μετατρέπονται στο ξένο νόμισμα με την ισοτιμία που έχει οριστεί στις συμβάσεις αυτές. Μετατρέπονται δε στο εθνικό νόμισμα με βάση την αντιπροσωπευτική ισοτιμία της αγοράς συναλλάγματος την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε έτους.

Οι υποχρεώσεις που εκφράζονται σε εθνικό νόμισμα και μετατρέπονται σε εθνικό νόμισμα μέσω συμβατικών ρυθμίσεων, μετατρέπονται στο εθνικό νόμισμα με την ισοτιμία που έχει οριστεί στις συμβάσεις αυτές.

Άρθρο 2

Για τους σκοπούς του πρωτοκόλλου σχετικά με τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και του παρόντος κανονισμού, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν είναι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν σε τρέχουσες τιμές της αγοράς (ΑΕΠ pm) (Β.1*ζ), όπως ορίζεται στο ΕΣΛ 95.”

  1. Στο άρθρο 4 παράγραφος 2, οι κωδικοί των υποτομέων “S61, S62 και S63”, που αναφέρονται στο τέλος της δεύτερης περίπτωσης, αντικαθίστανται από τους κωδικούς “S.1311, S.1312, S.1313 και S.1314.”
  2. Στο άρθρο 5, στο τέλος, οι λέξεις “και τόκους” αντικαθίστανται από τις λέξεις “και τόκους (ενοποιημένους)”.
  3. Το άρθρο 7 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

“Άρθρο 7

Σε περίπτωση αναθεώρησης του ΕΣΛ 95 ή τροποποίησης της μεθοδολογίας του, μετά από απόφαση του Συμβουλίου ή της Επιτροπής, σύμφωνα με τους κανόνες αρμοδιότητας και διαδικασίας που ορίζει η συνθήκη και ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2223/96, η Επιτροπή εισάγει νέες παραπομπές στο ΕΣΛ 95 στα άρθρα 1, 2 και 4.”

Άρθρο 2

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την ημέρα της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2000.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 28 Φεβρουαρίου 2000.

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

  1. PINA MOURA

(1) Γνώμη που διατυπώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2000 (δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα).

(2) ΕΕ L 332 της 31.12.1993, σ. 7.

(3) ΕΕ L 310 της 30.11.1996, σ. 1.

(4) Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2223/96 του Συμβουλίου, της 25ης Ιουνίου 1996, περί του ευρωπαϊκού συστήματος εθνικών και περιφερειακών λογαριασμών της Κοινότητας (ΕΕ L 310 της 30.11.1996, σ. 1).