Το ψάρι «πρωταθλητής» στην πρωτεΐνη

Ο τόνος είναι ένα ψάρι που τα συνδυάζει όλα καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και χαμηλά λιπαρά.

Τα θαλασσινά και τα ψάρια είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας που σημαίνει ότι περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Μια μερίδα 90 γρ από τα περισσότερα ψάρια ή οστρακοειδή παρέχει περίπου το ένα τρίτο της μέσης ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας πρωτεΐνης.

Βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι τα ψάρια δεν γίνεται να αποκαταστήσουν πλήρως τις πρωτεΐνες που μας δίνει το κρέας, ωστόσο έχουν άλλα θρεπτικά στοιχεία όπως τις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D, τα μέταλλα (ιώδιο, ασβέστιο και φώσφορος) και κυρίως τα Ω-3 λιπαρά οξέα, που είναι πολύτιμα για την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Επίσης, δεν έχουν τόσες θερμίδες όσο το κρέας και μπορούν να καταναλωθούν από άτομα που έχουν θέμα με τη χοληστερόλη και το καρδιαγγειακό τους σύστημα.

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και την αναδόμηση των μυών, συμβάλλει στο αίσθημα κορεσμού και στη διαχείριση του βάρους. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για έναν μέσο ενήλικα είναι 0,8–1 γραμμάριο πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους, ενώ οι αθλούμενοι χρειάζονται περισσότερο.