Η Ιταλία παράγει 25% λιγότερο ελαιόλαδο, αλλά … πουλά 42,6% περισσότερο

Σε χαμηλά επίπεδα κυμάνθηκε η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στην Ιταλία, με τις εκτιμήσεις να τη φέρνουν κάτω από τους 250.000 τόνους για την περίοδο Οκτωβρίου 2024 – Απριλίου 2025. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ιταλικού ινστιτούτου ISMEA, η παραγωγή μειώθηκε κατά 24,4% σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν, εξαιτίας της σύντομης καμπάνιας και των καιρικών συνθηκών που επηρέασαν την απόδοση.

Παρότι το αποτέλεσμα θεωρείται χαμηλό σε σύγκριση με τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, κινήθηκε τελικά υψηλότερα από τις απαισιόδοξες αρχικές εκτιμήσεις του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Η μειωμένη εγχώρια παραγωγή οδήγησε σε σημαντική αύξηση των εισαγωγών ελαιολάδου, οι οποίες μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου 2025 ξεπέρασαν τους 250.000 τόνους, καταγράφοντας αύξηση 66%. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι, παρότι αυξήθηκαν οι όγκοι, οι δαπάνες για εισαγωγές μειώθηκαν κατά 13%, γεγονός που αποδίδεται στη διακύμανση των διεθνών τιμών.

Την ίδια περίοδο, οι ιταλικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 19% σε όγκο, ενώ σε αξία σημειώθηκε μείωση κατά 10%, κάτι που δείχνει την προσαρμογή της χώρας στις παγκόσμιες συνθήκες εμπορίου.

Μειώνεται το εμπορικό έλλειμμα – Ανοδικά ο κύκλος εργασιών

Για το σύνολο του 2024, οι εξαγωγές ιταλικού ελαιολάδου έφτασαν τους 344 χιλιάδες τόνους (+6,8%), με αξία άνω των 3,09 εκατομμυρίων ευρώ, σημειώνοντας άλμα 42,6% σε σύγκριση με το 2023. Το εμπορικό έλλειμμα του τομέα περιορίστηκε σημαντικά, κατά 84,3%, γεγονός που ενισχύει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της Ιταλίας στον κλάδο.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών του ιταλικού τομέα ελαιολάδου το 2024 ανήλθε σε 5,8 εκατομμύρια ευρώ, εδραιώνοντας τον στρατηγικό του ρόλο στην εθνική βιομηχανία τροφίμων.

Πηγή giorgoskatsadonis.blogspot.com